Ana içeriğe atla
Program Hakkında

Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı; içerisinde yer alan bilim dallarıyla; inanç, ibadet, hukuk, ahlak esaslarına dair on dört asırlık İslam ilim ve kültür mirasını, İslam’ın ana kaynaklarına dayanarak akademik bir bakış açısıyla ele alıp incelemeye imkân sağlamış olacaktır. Bu programla Temel İslam Bilimlerinin bilimsel bir araştırma alanı olarak ele alınmasına ve dinin birey, toplum, kültür ve tarihle karşılıklı ilişkileri üzerinde bilimsel bir perspektifle araştırma yapılmasına fırsat verilmiş olacaktır.

Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’yla gerek tarihsel ve aktüel, gerekse kuramsal ve uygulamalı bilimsel araştırmalar yapılması, böylece özelde Üniversitemizde, genelde ise ülkemizde bilimsel çalışmaların artmasına katkı sağlanması istenmektedir. Temel İslam Bilimleri alanı bakir çalışma konuları ile araştırmacıları beklemektedir. Zira günümüz Fıkıh ve Kelam problemleri bu alanların başında gelmektedir. Bu kapsamda Arap Dili, Fıkıh, Tefsir, Hadis, Kelam, Tasavvuf ve Mezhepler Tarihi alanlarında yapılacak olan kuramsal ve uygulamalı çalışmalarla İslâm’ın doğru ve ana kaynağından anlaşılması başta olmak üzere; hem Türk kültürüne, İslam kültürüne ve evrensel kültüre hem de yerel ve evrensel ölçekte akademik bilgi birikimine katkı sağlanacak, böylece din ile birey, toplum, hukuk, kültür, eğitim, siyaset, ekonomi, sanat arasındaki karşılıklı ilişkilerde problem olarak ön plana çıkan sorunların çözümüne zemin hazırlanacaktır.

Gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında (Arap ülkeleri ve Avrupa’da) temel İslam bilimleri alanında iş birliğini artırmak, Farabi, Erasmus Programı ve AB çerçevesinde ortak programlar ve akademik faaliyetlere katılabilmek için Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı’nda lisansüstü programa ihtiyaç duyulmaktadır. Fıkıh, Tefsir, Hadis, Arap Dili ve Belagatı, Mezhepler Tarihi gibi uzmanlık alanları Arap ülkelerindeki ilahiyat fakülteleri, Avrupa'daki teoloji ve oryantalizm kürsüleriyle yakından ilişkili alanlardır. Dolayısıyla söz konusu bilim dallarını kapsayan Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Arap Ülkeleri ve Avrupa üniversiteleriyle ilişkileri artırmaya, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi programlarını gerçekleştirmeye zemin hazırlayacaktır.

Ülkemiz nüfusunun giderek artmasına paralel olarak bu alanlarda istihdam edilecek nitelikli personele duyulan ihtiyaç da artırmaktadır. Kur’an kursu, cami, okul ve derslik sayılarındaki artışlar bu kurumlardaki görevlilere duyulan ihtiyacın da artmasına neden olmaktadır. Bu program ile söz konusu alanlarda görev yapan görevlilerin daha nitelikli hâle getirilmesi hedeflenmektedir.

 

Başvuru Bilgi ve Kabul Koşulları

Yüksek lisans programına başvurularda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne uygun olarak öğrenci kabul edilecektir. Aranan şartlar:

a) İlahiyat, İslami İlimler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve yüksek din öğretimi yapan lisans programlarından mezun olmak,

b) Lisans mezuniyet ortalaması 4’lük sistemde 2.00 ve üzeri olmak,

c) ALES’ten (Sözel/EA) 60 ve üzeri puanı almış olmak,

d) ÖSYM tarafından kabul edilen dil sınavlarının herhangi birinden en az 55 puan almış olmak veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavı, uluslararası geçerliliği olan dil sınavı veya Üniversitemiz tarafından yapılan yabancı dil sınavından bu puanın eş değeri bir not almış olmak,

e) Mülakat/yazılı sınava giren adayların, ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, bilim sınav notunun %30’u hesaplanarak adaylar tespit edilir. Puanlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Kontenjanın 4 katı kadar aday mülakat/yazılı sınava çağrılır. Sınav neticesinde asil adaylar ve kontenjan sayısınca yedek adaylar belirlenir.

Programlarımızda alınması gerekli kredi miktarı, ASBÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen toplam 120 AKTS kredisi olmak koşuluyla en az yedi ders (21 kredi), bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. Öğrencinin alması gereken 120 AKTS kredilik dersleri aşağıda verilen listedeki dersler arasından seçmesi gerekmektedir. Mezuniyet için hazırlanan tezin mevzuat çerçevesinde jüri önünde savunularak tez savunma sınavından başarılı olunması gerekmektedir. 

 

İletişim Bilgileri

Hükümet Meydanı No: 2  06030 Ulus, Altındağ, ANKARA
Tel: +90 312 596 46 31 - 596 47 41
e-mail: hbae@asbu.edu.tr

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.