Ana içeriğe atla
Hadis Tezli Yüksek Lisans Programı

Program Hakkında

 

  Eski anlamındaki “kadim” kelimesinin zıddı olan hadis, haber anlamına gelmektedir. Terim olarak Hz. Peygamber’e izafe edilen söz, fiil ve takrirleri ifade eden hadis İslam dininin temel kaynaklarından biridir.

 

  Kur’an-ı Kerim’deki emirlerin başında namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetler gelmektedir. Namazların hangi vakitlerde, kaçar rekat ve nasıl kılınacağı, orucun nasıl tutulacağı, zekatın hangi mallardan, ne kadar verileceği, haccın nasıl yapılacağı gibi hususlar Kur’an-ı Kerim’de yer almayıp hadislerle detayları bildirilmiştir. İslam hukukunun birçok meselesi de hadislerde yer alan bilgilerle çözüme kavuşturulmuştur.

 

  Hadisler aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’deki mücmel ifadeleri açıklamış, mutlak ifadeleri takyid, umum ifade eden bazı ayetleri de tahsis etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de yer almayan bazı hükümlerin ihdasında da hadislerin etkili olduğu bilinen bir husustur.

 

  Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamber “en güzel örnek” olarak tavsif edilmekte ve ona itaatin Müslümanlar açısından kaçınılmaz bir zorunluluk olduğu belirtilmektedir. Hz. Peygamber’e Kitap’la birlikte Hikmet’in verildiği ayrıca onun yüce bir ahlak üzere olduğu hususu da göz önüne alınınca, ondan nakledilen hadislerin ihtiva ettiği önem daha da anlaşılır olmaktadır.

 

  Hadis ilmi; tefsir, fıkıh, kelam ve tasavvuf gibi bilim dallarıyla irtibatı olan ve bu alanlara kaynaklık teşkil eden bir disiplindir. Hadis ilminin bu ilim dallarıyla ilişkisi ve farklı alanlarda uzmanlaşmış kişilerin hadis alanı hakkındaki değerlendirmeleri güncelliğini hala korumaktadır. Hicri ilk asırlarda hadis ve sünnet üzerine yapılan tartışmaların hala güncelliğini koruyor olması ilginç, bir o kadar da düşündürücüdür.

 

  Günümüzde hadis ilmi şarkiyat araştırmalarına da konu olmaktadır. Kökleri çok daha eskilere uzanmakla birlikte İslam dünyasındaki sömürge faaliyetlerine paralel olarak artış gösteren hadis araştırmaları, günümüz Batı dünyasının akademik faaliyet alanlarından biri haline gelmiştir. Oryantalist çalışmalar arasında her ne kadar objektif olanlar varsa da bir kısmının İslam’a ve Hz. Peygamber’e karşı olan önyargının ürünü olduğu görülmektedir. Bu çerçevede Müslüman bilim adamlarının Batı muhitlerinde kaleme alınan çalışmaları değerlendirmeleri bir zorunluluk olarak gözükmektedir.

 

  Yukarıda sayılan hususlar göz önünde bulundurulduğunda, Hadis bilim dalının müstakil bir program içerisinde yüksek lisans eğitimi vermesinin hem akademik personel hem de öğrenciler açısından alan içi uzmanlaşmanın artmasında etkin bir rolünün olacağı düşünülmektedir.

 

 

 

Kabul Koşulları

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
Alan İçi Adaylar İçin Başvuru Şartları
  • Programa başvurabilmek için adayın aşağıda belirtilen lisans programlarının birinden 4’lük sisteme göre 2,50 ve üzeri; veya 100’lük sisteme göre 65 ve üzeri puan ortalaması ile mezun olması gerekmektedir.
  • Yüksek din öğretimi yapan (İslami İlimler, İlahiyat, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi vb.) Lisans programlarından mezun olmak.
  • Adayın ALES (EA-SÖZEL) puanının en az 65 olması veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puanı olması
  • YDS/e-YDS veya YÖKDİL sınavlarının herhangi birinden en az 45 puan veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
  • Yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 65 puan almış olmak.
  • Genel Değerlendirme sonucu en az 65 puana sahip olmak.
Alan Dışı Adaylar İçin Başvuru Şartları
  • Programa başvurabilmek için adayın aşağıda belirtilen lisans programlarının birinden 4’lük sisteme göre 2,50 ve üzeri; veya 100’lük sisteme göre 65 ve üzeri puan ortalaması ile mezun olması gerekmektedir.
  • Yüksek din öğretimi yapan (İslami İlimler, İlahiyat, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi vb.) Lisans programları dışında herhangi bir Lisans programından mezun olmak.
  • Adayın ALES (EA-SÖZEL) puanının en az 65 olması veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puanı olması.
  • YDS/e-YDS veya YÖKDİL sınavlarının herhangi birinden en az 45 puan veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
  • Yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 65 puan almış olmak.
  • Genel Değerlendirme sonucu en az 65 puana sahip olmak.                                                                                       
Uluslararası Adaylar için
  • Programa başvuran adayın hangi lisans programından mezun olması gerektiği, mezuniyet ortalamasının ve (Türkçe dışında yabancı dil şartı olan programlar için) yabancı dil puanının yeterli olup olmadığı Anabilim Dalı Başkanlıklarınca oluşturulan en az 3 kişilik Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından değerlendirilir.
  • Türkçe dil yeterliğine sahip olmak. (Türkiye'de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerde Türkçe dil şartı aranmaz. Bunun dışındaki adayların lisansüstü eğitimlerine başlayabilmeleri için, TÖMER, DİLMER veya TYS gibi Türkçe yeterlilik sınavlarından alacakları en az C1 düzeyinde Türkçe bildiğine dair belgeye sahip olmaları gerekir. Bu belgelerden herhangi birisini ibraz edemeyen adaylar en fazla iki dönem olan Türkçe hazırlık programlarına yönlendirilir.)
  • Programın öğrenim ücreti ödenmelidir. Güncel öğrenim ücretleri için tıklayınız.
Yatay Geçiş
  • Programın en güncel asgari başvuru şartlarını sağlıyor olmak.
  • İlgili Yüksek Lisans programına kayıtlı olmak.
  • Öğrenim gördüğü Yüksek Lisans genel not ortalamasının 4’lük sisteme göre 2,50 ve üzeri olması gerekmektedir
  • Mevcut kayıtlı olduğu programda en az bir yarıyılını tamamlamış olmak.
  • Bulunduğu programın tamamlanabilmesi için azami öğrenim süresinin yarısını henüz tamamlamamış olmak.
  • Disiplin cezası almamış olmak.
  • Ayrılacağı lisansüstü programındaki geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerinin tümünü normal süresi içinde başarmış olmak.
Müfredat

 

Dersler için tıklayınız.

 

Program Koordinatörü ve İletişim
 

Arş. Gör. Sümeyye Şehide CAN

   sumeyye.sagir@asbu.edu.tr

  +90 312 596 48 32

 

Başvuru

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için

 

 

Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hâle gelmektedir.

 

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

 

Başvuru takvimi için tıklayınız.

 

Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50’si ve mezuniyet ortalamasının %50’si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.

 

Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50’si, mezuniyet ortalamasının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30’u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 65 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (Genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir. 

  
Uluslararası Adaylar için

 

 

 

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

 

Başvuru takvimi için tıklayınız.

 

Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.