Ana içeriğe atla
Dinler Tarihi Tezli Yüksek Lisans Programı

Program Hakkında

 

   Küçük topluluklardan daha büyük imparatorluklara geçtikçe insanlar farklı milletten ve dinden insanlarla karşılaşmıştır. Gerek negatif tutumla gerek merakla diğer ve farklı olana her zaman bir ilgi olagelmiştir. Nitekim bu ilginin bir yansımasını 11. yüzyılda Milel ve Nihal geleneği altında başka din ve fırkaları ele alan kitapların Biruni, İbn Hazm, Bakıllani gibi Müslüman alimlerce yazılışında görmekteyiz. Günümüzde ise fiziksel yakınlıklar aşılmış teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık dünyanın her yerinden farklı din ve kültürden insanlara her an ulaşabilir durumdayız. Bu diğer dinlere ve kültürlere olan ilgiyi daha da arttırırken iletişim hususunda diğerini, kültürünü ve dinini tanıma ve bilme gerekliliğini oluşturmuştur.

 

   Bunun ötesinde herhangi bir dine inanan ve ya inanmayan insanlar için etrafımız dini motifler ve kavramlar ile çevrilidir. İnsanların ve bu motiflerin yanında insanın hayatının merkezinde bulunan dini anlamak oldukça önemlidir. Dinler Tarihi alanı hem günlük hayatta ve pratikte hem de entelektüel ve akademik alanda insanlara ötekini ve kendini anlamak için fırsat sunar. Zira din ve inanç insanın temel yönlerinden biridir. Din kavramının, bireyin kendi inanç sisteminin ve diğer dinlerin anlaşılması ve çevremizi anlamlandırmamız en etkili şekilde farklı dinleri ve düşünce yapılarını karşılaştırmalı olarak inceleyerek gerçekleşir.

 

   Açılması planlanan Dinler Tarihi bölümüyle öğrencilerin dinlerin kaynakları, tarihi süreçte nasıl ortaya çıktıkları, iman ve ibadet esasları, farklı din mensupları arasındaki ilişkiler gibi konularda bilgi sahibi olması, öğrendiklerini tarafsız bir şekilde analiz edebilmeleri, eleştirel bir şekilde düşünüp dinler üzerine yorum yapabilmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca, akademik olarak dinler tarihi alanında yapılmış çalışmalara hakim olup, çalışma alanlarındaki eksikleri görebilmeleri ve yeni problemler/çalışmalar önerebilmeleri/yapmaları amaçlanmaktadır. Bu şekilde hem alanda yetkin öğrenciler ve geleceğin araştırmacıları yetiştirilecek hem de akademik olarak Dinler Tarihi alanına ve üniversitemize katkıda bulunacak bir ortam yaratılacaktır.

 

Kabul Koşulları

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
Alan İçi Adaylar İçin Başvuru Şartları
  • Programa başvurabilmek için adayın aşağıda belirtilen lisans programlarının birinden 4’lük sisteme göre 2,50 ve üzeri; veya 100’lük sisteme göre 65 ve üzeri puan ortalaması ile mezun olması gerekmektedir.
  • Yüksek din öğretimi yapan (İslami İlimler, İlahiyat, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi vb.) Lisans programlarından mezun olmak.
  • Adayın ALES (EA-SÖZEL) puanının en az 65 olması veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puanı olması
  • YDS/e-YDS veya YÖKDİL sınavlarının herhangi birinden en az 50 puan veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
  • Yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 65 puan almış olmak.
  • Genel Değerlendirme sonucu en az 65 puana sahip olmak.                                                                                       
Uluslararası Adaylar için
  • Programa başvuran adayın hangi lisans programından mezun olması gerektiği, mezuniyet ortalamasının ve (Türkçe dışında yabancı dil şartı olan programlar için) yabancı dil puanının yeterli olup olmadığı Anabilim Dalı Başkanlıklarınca oluşturulan en az 3 kişilik Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından değerlendirilir.
  • Türkçe dil yeterliğine sahip olmak. (Türkiye'de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerde Türkçe dil şartı aranmaz. Bunun dışındaki adayların lisansüstü eğitimlerine başlayabilmeleri için, TÖMER, DİLMER veya TYS gibi Türkçe yeterlilik sınavlarından alacakları en az C1 düzeyinde Türkçe bildiğine dair belgeye sahip olmaları gerekir. Bu belgelerden herhangi birisini ibraz edemeyen adaylar en fazla iki dönem olan Türkçe hazırlık programlarına yönlendirilir.)
  • Programın öğrenim ücreti ödenmelidir. Güncel öğrenim ücretleri için tıklayınız.
Yatay Geçiş
  • Programın en güncel asgari başvuru şartlarını sağlıyor olmak.
  • İlgili Yüksek Lisans programına kayıtlı olmak.
  • Öğrenim gördüğü Yüksek Lisans genel not ortalamasının 4’lük sisteme göre 2,50 ve üzeri olması gerekmektedir
  • Mevcut kayıtlı olduğu programda en az bir yarıyılını tamamlamış olmak.
  • Bulunduğu programın tamamlanabilmesi için azami öğrenim süresinin yarısını henüz tamamlamamış olmak.
  • Disiplin cezası almamış olmak.
  • Ayrılacağı lisansüstü programındaki geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerinin tümünü normal süresi içinde başarmış olmak.
Müfredat

 

Dersler için tıklayınız.

 

Program Koordinatörü ve İletişim
 

Prof. Dr. Ali Osman KURT

   aliosman.kurt@asbu.edu.tr

  +90 312 596 47 72 12

 

Başvuru

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için

 

 

Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hâle gelmektedir.

 

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

 

Başvuru takvimi için tıklayınız.

 

Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50’si ve mezuniyet ortalamasının %50’si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.

 

Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50’si, mezuniyet ortalamasının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30’u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 65 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (Genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir. 

  
Uluslararası Adaylar için

 

 

 

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

 

Başvuru takvimi için tıklayınız.

 

Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.