- +90 312 596 48 78 +90 312 596 48 66
- iae@asbu.edu.tr
İslam Felsefesi, müstakil bir felsefi bir alan olarak yetkinliğini sahip olduğu klasik ve klasik sonrası literatürle ispatlamış, yüzyıllardır gelen felsefi geleneğin bir devamı olarak varlığını sürdürmektedir. Klasik süreç içerisinde miras aldığı Eflatuncu, Peripatetik ve Stoik geleneklerin varlık ve bilgiye dair ortaya çıkardıkları birtakım problemleri hem çözmüş hem de problemlerin Kutsal Kitabımız Kur’an ve Sünnet-i Rasulullah’ın ışığında yetkin bir yoruma kavuşturmuştur.
İslam Felsefesi, klasik sonrası süreç içerisinde de Allah – insan, Allah - âlem ilişkisinin varlık, bilgi ve ahlaki problemleri çözecek şekilde sistematik bir metotla yeniden bir üst anlatıya kavuşmuştur. Günümüzde İslam Felsefesi bilim alanı ise hem klasik hem de klasik sonrası birikimi kapsayarak modern dönem varlık, bilgi ve ahlak problemlerini analatik ve hermönetik metotlarla tartışıp İslam’ın öngördüğü metafizik söyleme ulaştırma çabası içerisindedir. Bu çabanın en somut göstergesi İslam Felsefesi bilim alanında yazılan tezler, makaleler, kitaplar ve akademik toplantılardır.
Türkiye’de İslam Felsefesinin bir anabilim dalı olarak akademik bir şekilde faaliyet gösterdiği öğretim kurumları İlahiyat Fakülteleri, İslami İlimler Fakülteleri ve Sosyal Bilimler ile İslami Araştırmalar Enstitüleridir. Bu bağlamda İslam Felsefesi alanında akademik faaliyetler yürüten mevcut öğretim üyelerimiz Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bünyesinde bulunan İslami Araştırmalar Enstitüsü’nde görev yapmaktadır. Felsefe ve Din Bilimleri arasında yer alan İslam Felsefesi bilim dalının müstakil olarak bir program içerisinde yer alması gerek bilim dalının öğretim üyeleri açısından gerekse programa kayıt yapacak öğrenciler açısından alan içi uzmanlaşmanın artmasında etkin rol oynayacaktır.
Dersler için tıklayınız.
................
@asbu.edu.tr
+90 312 596 .. ..
Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hâle gelmektedir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50’si ve mezuniyet ortalamasının %50’si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.
Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50’si, mezuniyet ortalamasının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30’u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 65 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (Genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.