- +90 312 596 48 78 +90 312 596 48 66
- iae@asbu.edu.tr
İslam ekonomisi ve finansının önemi nedir?
İslam ekonomisi ve finansının gittikçe artan önemi, ulaştığı ekonomik büyüklük sadece İslam ülkelerinde değil, birçok batı ülkesinde bu alana ilişkin çalışmaların ve uygulamaların artmasına yol açmıştır. Kapitalizmin tüm değer yargılarını yok sayarak tek tip bir dünya tasavvur etmesine karşın, İslam ekonomisi belirli değerler kümesini ekonominin bir parçası haline getirerek ahlaklı ve yaşanabilir bir dünya sunmaya çalışır. Toplumun ticari işlemlerini helal yoldan gerçekleştirme isteği İslam ekonomisinin bir parçası olan İslami finans ve bankacılığın daha ön plana çıkmasına neden olmuştur. Türkiye'de bu ortaya çıkan yeni sektörün merkez bankası, katılım bankaları ve ilgili kamu kurumları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Toplum tarafından Katılım Finansı prensiplerine uyumlu araçlara sahip olma talebini karşılamak adına bu kurumların şeri kural ve düzenlemelere uygun ürünler sunmasını sağlar. Katılım Finansı ve bankacılığının ötesinde, bu gelişmeler aynı zamanda pencere açarak Katılım Finansı ürünleri sunan geleneksel bankacılık ve finans sektörünü etkilemektedir. Bu çerçeveden bakıldığında toplumun her kesimine hitap eden bu alanın önemi gittikçe artmakta ve ilgiyi kendi üzerine toplamaktadır.
Öğrenciler programdan kazanımı ne olmalı?
ASBU, İslami Ekonomisi ve Finansı alanında tezli yüksek lisans programı sunmaktadır. Öğrenciler program dâhilinde İslam ekonomisi, Katılım Bankacılığı, Akit ve Sözleşmeler, Katılım Sigortacılığı (Tekaful), Risk yönetimi, Katılım Finansı kurumlarında muhasebe ve diğer ilgili alanlarda kendilerini geliştirme fırsatına sahiptir. Daha fazla ayrıntı için müfredata tıklayınız[AY1] . Programımız öğrencilere sadece ilgili alanlarda bilgi aktarmakla kalmayarak aynı zamanda Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi (ULIFAM/ICIEF) başta olmak üzere ilgili merkezlerde proje ve araştırmalara katılma, çeşitli etkinliklerle ve kurumsal işbirlikleri ile yapılacak stajlarla kendilerini geliştirme imkânı sunmaktadır. Böylece öğrencilerimizi teorik bilginin yanında onun uygulamasına yönelik tecrübeyi edinmelerine teşvik ediyoruz.
Programın misyonu nedir?
Misyonumuz, öğretim, araştırma ve düşünce liderliğinde mükemmelliği sağlayarak İslam ekonomisi ve finansı alanında bilginin üretilmesi ve yönetilmesinde öncü bir role sahip olmaktır. ASBU, İslam ekonomisi ve finansı konusunda sadece ulusal seviyede değil küresel boyutta da lider bilgi otoritelerinden biri olmayı hedeflemektedir ve bu liderlik kurumun itibarının artmasını sağlayacaktır.
ASBU bankacılık ve finans alanındaki uygulayıcılarla yakın temas halinde olarak bilginin ekonominin tüm taraflarına yayılmasını sağlamaktadır. ASBU akademik yıl boyunca ilgili anabilim dalımızın işbirliğiyle ve ULIFAM/ICIEF öncülüğünde uygulayıcılara literatürde İslami finans ve bankacılık alanındaki teorik ve pratik çalışmalarda rehberlik edecek konferanslar, sempozyumlar, atölye çalışmaları ve entelektüel tartışmalar düzenlemektedir. Ayrıca bu organizasyonlarla akademisyenler, uygulayıcılar aracılığıyla sektörü yakinen takip edip deneyimlerinden faydalanmakta ve sektörün karşılaştığı zorlukları görme fırsatına sahiptir olmaktadır.
Bu gayret nitelikli öğrencilerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Endüstri ile yakın bağlara sahip olmak, endüstri temelli akademik araştırmaların yapılmasına teşvik öğrencilerimizin kolayca uygulama alanında istihdam edilmesine yardımcı olmaktadır. Üniversite olarak İslam ekonomisi ve finansı sektöründeki insan kaynağına olan ihtiyacı karşılayan yüksek nitelikli öğrencileri mezun etmeye gayret ediyoruz. Öğrencilerimizin aydınlık geleceğini düşünmek, geleceğin liderlerini eğitmek için bize ilham veriyor.
Programın vizyonu nedir?
Program, İslam ekonomisi ve finansı alanının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Vizyonumuz, ahlaki ve sosyal sorumluluğu dikkate alan ekonomik ve finansal ortamın oluşmasına katkıda bulunmaktır.
Eğitim dili nedir?
ASBU İslam Ekonomisi ve Finansı Tezli Yüksek Lisans Programının eğitim dili İngilizcedir. Öğrencilerin ayrıca ikinci bir dil olarak Arapça öğrenmeleri teşvik edilmektedir.
[AY1]İşaretlenip köprü kurulabilir.
TOEFL IBT (Her beceriden en az 16) |
CAE |
CPE |
PTE |
ASBU EPE |
YÖKDİL |
YDS |
84 |
C |
C |
62 |
75 |
85 |
80 |
Dersler için tıklayınız.
Arş. Gör. Burak ÇIKIRYEL
+90 312 596 48 83
Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hâle gelmektedir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50’si ve mezuniyet ortalamasının %50’si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.
Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50’si, mezuniyet ortalamasının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30’u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 70 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (Genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.