- +90 312 596 44 44 - 45
- iae@asbu.edu.tr
İslam Tarihi, İslam dininin ortaya çıkışından başlayarak, modern zamanlara kadar uzanan süreçte İslam dini, İslam dinini benimseyen bölge ve toplumlar, bu toplumların İslam çatısı altında ortaya koydukları maddi ve manevi birikimleri konu edinen tarih koludur. Genel olarak Hz. Muhammed’in doğumundan ölümüne kadar geçen zaman, dört halife dönemi ve sonraki müslümanların kurdukları devletler, ortaya koydukları medeniyet birikimlerini ele alır. Yani İslam Tarihi, Hz. Peygamber’in ve ona inanan bütün insanların, toplumların tarihidir.
Medeniyet kavramı maddi ve manevi unsurların tamamını kapsamaktadır. Bu maddi ve manevi unsurları şekillendiren faktörlerin başında ise inanç sistemleri gelmektedir. Bu yönüyle İslam medeniyetini tanımlamanın yolu onun inanç dünyasının yakından ve bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmasından geçmektedir. İslam medeniyetini oluşturan unsurların başat gücü inanç dünyası olmasına rağmen, bu medeniyeti oluşturan toplumların zihinsel altyapıları, yaşayış biçimleri, değerleri ve diğer medeniyetlerle temasları da önem arzetmektedir.
Araştırmacılar özellikle 20. yüzyıldan itibaren medeniyet kavramı üzerinde fikir yürütmüşler ve tarih boyunca yirmiden fazla medeniyetin var olduğunu iddia etmişlerdir. Günümüzde bu medeniyetlerden beş tanesinin varlığını devam ettirdiği İslam Medeniyetinin de bunlardan biri olduğu ifade edilmektedir. İslam medeniyetinin dünya mirasına katkısının ortaya konması ve günümüzdeki varlığının tanıtılarak objektif bir şekilde değerlendirilmesi önem arzetmektedir. Bunu yaparken de İslam Medeniyetini oldukça geniş bir perspektifte incelemek elzemdir. Dolayısıyla İslam Tarihi ve Sanatları tezli yüksek lisans programında siyasi tarih yahut olaylar ve savaşlar tarihi öncelenmeyecek kültür, sanat, medeniyet kavramlarına da merkezi bir rol verilecektir. Zira tarih ilmi artık sadece devletlerin değil toplumların, medeniyetlerin, insanların, dinlerin vs. birçok unsurun konu edinildiği bir sahadır. Dünya tarihini şekillendiren en önemli medeniyetlerden birisi olan İslam Medeniyeti de ancak böylesine kapsamlı bir metodoloji ve geniş perspektiflerle tam olarak anlaşılabilir.
Açılması planlanan lisansüstü programın yurtdışında birçok örnekleri bulunmaktadır. Ancak buradan elde edilen bilgilerin transferi sıkıntılı bir süreçtir. Sosyal bilimler doğrudan transfer edildiğinde; olumlu yönlerle birlikte olumsuz yönlerin de transfer edilme riskini taşıyan bir alandır. Dolayısıyla her toplumun kendi dini ve kültürel yapısına uygun, özgün bir sosyal bilim üretimi yapması zorunludur. Bu durum göz önünde bulundurulmadan yapılacak bir sosyal bilim üretimi hem İslam medeniyetinin yanlış telakki edilmesine hem de toplumda ciddi kargaşa ve anlaşmazlığa sebep olacaktır.
Ankara’nın merkezinde kurulmuş, enstitüleri ile derinlemesine ve disiplinlerarası çalışmaya olanak sağlayan, sosyal bilimler alanına odaklanmış üniversitemizde bu şeklilde bütüncül yaklaşıma olanak sağlayan çalışmaların önemli olduğuna inanıyoruz.
A commission set up by the relevant department’s directorate and composed of at least 3 faculty members determines the field in which applicants must hold an undergraduate degree, the minimum CGPA and (for the programs requiring proficiency in a language other than Turkish) language proficiency level.
Applicants must demonstrate their proficiency in Turkish to be able to start their studies (This requirement does not apply to international students who have graduated from a higher education institution in Turkey). The others must achieve at least the level C1 in the Turkish proficiency exams such as TÖMER, DİLMER, and TYS. Applicants who never submit any of these documents will be required to take the Turkish preparation programs, which will take a maximum of two semesters.
International students must pay the tuition fee of 6.000 TL per year.
Dersler için tıklayınız.
+90 312 596 48 36
Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.
Başvurular, genel olarak güz dönemi için Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında, bahar dönemi için de Kasım-Aralık aylarında kabul edilmektedir. Başvuru takvimine ilişkin spesifik tarihler için üniversite web sitesi takip edilmelidir.
Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte yazılı ve/veya sözlü sınav yapılır.Programa başvuranların başarısı, ALES notunun %50’si, mezuniyet notunun %20’si ve yazılı/sözlü bilimsel yeterlilik sınav notunun %30’u dikkate alınarak değerlendirilir. Değerlendirme sonucu programın yürütüldüğü Enstitünün web sayfasında ilan edilir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvurular yıl boyu kabul edilmektedir.
Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul ölçütleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilecektir.
By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.